Høj Karse

Du er her:   Hjem > Arrangementer > Maj 2024 > Mønsted Kalkgruber
top
Page

Mønsted Kalkgruber

 

                

Beskrivelse af stedet

Historie

Flagermusene

Videoer

 Grubegang

 

 
Beskrivelse af stedet

Mønsted

Støvet har endnu ikke lagt sig i den smukke, fredede træbygning, hvor vi ikke skal længere tilbage end til 1970’erne for at bygningen har været fuld af støj, støv og hårdt arbejde.

De høje ovne, rå mure, slidte trappetrin og støvet tager dig med tilbage til en tid, hvor arbejdsdagen var på 12 timer og risikoen for at komme hjem med sår fra ætsende kalk var stor.

Ud over at bygningen i sig selv er smuk og imponerende, kan du rundt om i Kalkværket se udstillinger, der fortæller om kalkbrydningen og brændingen gennem 1.000 år, lære om ovnene og hvilke forskellige former for kalk, der er sendt ud i landet fra Mønsted.

Selvom udvindingen af kalk stoppede i 1956, blev der brændt kalk i Kalkværket helt frem til 1980. I dag er bygningen fredet og gennemgik i 2003 – 2004 en større restaurering.

Gå til toppen

Historie

Mønsted Kalkgruber ligger vest for Viborg. Kalkgruberne er huler i et overfladenært kalklag, hvor der i mange århundreder er blevet brudt kalk, blandt andet til fremstilling af mørtel til opbygning af kirker og klostre.

I mange århundreder drev de lokale bønder minevirksomheden, indtil i 1872, hvor rettighederne til kalken blev solgt til Mønsted Kalkværker. Helt frem til 1953 var der kalkbrydningsaktiviteter i minen.

 

Kalken ligger nogle steder i Nordjylland meget tæt på jordoverfladen. Dette skyldes et tykt saltlag i undergrunden under kalken. Laget af salt blev aflejret på et tidspunkt, hvor området var dækket af et lavvandet hav. Saltet har en lille massefylde i forhold til andre aflejrede lag. På grund af dette 'flyder' saltet langsomt mod overfladen, mens de tungere lag 'synker' ned i undergrunden.

Når saltet bevæger sig mod overfladen, skubber det blandt andet kridt og kalk foran sig. Når saltlaget når grundvandet, stiger det ikke højere, da vandet opløser det og fører det bort. Kun opløste mineraler bliver tilbage og danner en gipskalot oven på saltlaget. Når saltet er nået hertil, har det nogle steder skubbet kridt og kalk så højt op, at det ligger kun få meter under jordoverfladen. Normalt ville disse lag ligge i omkring 4-500 meters dybde. Mønsted Kalkgruber, Daugbjerg Kalkgrube og Tingbæk Kalkgrube findes alle i sådanne hævede kalklag.

Kalken kan vaskes væk med underjordiske kilder og nedsivende vand og derved danne naturlige underjordiske gange og huler. De underjordiske gange kan falde sammen og danner derved såkaldte jordfaldshuller, hvor overfladejorden pludselig forsvinder i et hul.

Gå til toppen

Flagermusene

Der findes ikke mange hulelevende dyr i Danmark, men særligt én dyreart har lært at udnytte hulernes konstante temperatur. Kalkgruberne i Jylland er kendt for sine over 10.000 flagermus, der overvintrer i hulernes frostfrie miljø.

I august samles flagermusene i hulerne for at parre sig, og derefter går de i dvale samme sted indtil foråret, hvor de dukker frem igen. I Mønsted Kalkgruber findes almindelig vandflagermus og den sjældnere damflagermus.

Hvis flagermusene forstyrres i løbet af deres vinterhi, kan kropstemperaturen hæves i løbet af få minutter. Det kræver dog et stort energiforbrug og må helst ikke ske i løbet af vinteren, da flagermusene så løber tør for brændstof og kan risikere at dø. Derfor er kalkgruberne lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 1. april.

I de første vintermåneder gemmer de fleste flagermus sig i grubegangene. Som foråret nærmer sig og de fleste flagermus har været ude for at se, om det stadig er vinter eller foråret er på vej, hænger de alle på vægge og lofter i gruberne for at afvente forårets komme.

Om sommeren lever hunnerne sammen i kolonier, hvor de føder deres unger, men allerede i løbet af august mødes flagermusene igen ved Mønsted Kalkgruber, hvor de parrer sig, før de igen går i vinterhi.

---

Mønsted Kalkgruber modtog i 2022 en projektbevilling fra Miljøstyrelsens pulje "ekstra jagttegnsmidler". Projektet har til formål at øge vores viden omkring flagermusenes aktivitet ved at udvide det nuværende tællesystem med fotoidentifikation. Med den øgede overvågning håber man at kunne sætte tal på bestanden af hver af de enkelte arter som overvintre i gruberne. Projektet gennemføres i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet og frivillige fra bl.a. Danmarks Naturfredningsforening i Viborg.

Du kan læse mere om optællingen i rapporten fra Aarhus Universitet LINK

FLAGERMUSTÆLLER

Hvis du selv vil følge med i hvor mange flagermus, der er i kalkgruberne lige nu, kan du se en flagermustæller lige her LINK

Gå til toppen

  • Videoer

Mønsted Kalkgruber 2013 - Link
Toget er solgt til Sommerland Sjælland

  • Podcast

Realdania- Link

Gå til toppen

 

 

« forrige top næste »
top
Menu

Login