Moesgaard - Egypten

Egypten – Besat af livet
Ny særudstilling 13. oktober 2023 - 18. august 2024

 

foto

 

Egypten – Besat af livet

Oldtidens Egypten

Oplev duften af det evige liv

Mumificering

 

Faste udstillinger

 

 

 
Egypten – Besat af livet

Oldtidens egyptere elskede livet, og derfor tog de det med sig ind i døden. Træd med ind i gravkammeret blandt udstyr og kano­pe­­krukker med afdødes indvolde, når Moesgaard Museum i en ny særudstilling slipper livet løs i efterlivet.

 
Egypternes kode til evigheden

Mens andre udstillinger om oldtidens Egypten især sætter fokus på døden og de dødes gravkamre, slipper Moesgaard livet løs og giver et indblik i de egyptiske efterlivsforestillinger og tilhørende ritualer i udstillingen Egypten – Besat af livet. Besøgende i udstillingen har mulighed for at følge med lige fra det øjeblik, den døde udånder, til balsameringen og videre på rejsen som mumie mod graven, gennem underverdenen og tilbage igen i strålende sol i en evig efterlivs-eksistens. 

 ”Hvordan har Moesgaard Museum nu valgt at folde denne facetterede fabel ud? Jeg kan såmænd lige så godt sige det, som det er: aldeles fortræffeligt! Udstillingen rummer så paradoksale egenskaber som illusion iblandet autenticitet. […] Ud over de udstillede genstandes iboende magi rummer udstillingen store formidlingsegenskaber." Jyllands-Posten, 16. oktober 2023


Hør Moesgaards udstillingsudvikler, Pauline Asingh, give en introduktion til udstillingen og egypternes forestilling om efterlivet i videoen her:


Meningen med at omdanne de døde til mumier var at transformere de afdøde til guden Osiris, efterlivets gud, og ved at gravfæste mumien dybt nede i et skaktgravkammer kunne den afdøde bevæge sig fra denne verden og videre ind i underverdenen, undgå udslettelse og eksistere til evig tid. 

Mumien er nemlig både en person, en guddom og en genstand, som kan bygge bro mellem det levende og det døde, personen og universet - en guddommelig genstand, som krævede mange dyre materialer og anatomisk og rituel viden.

Ny forskning præsenteres

Helt ny tekstforskning og undersøgelser af indhold fundet i krukker i et oldegyptisk ”mumie-værksted” har netop afsløret, hvilke stoffer, man har brugt til at balsamere bestemte dele af kroppen med. De nye opdagelser indgår også som en del af Moesgaards Egypten-udstilling.

Særudstillingen koncentrerer sig om den faraoniske periode omkring bronze- og jernalderen ca. 2600-700 f.Kr. Udstillingen sætter fokus på livsaspektet ved efterlivet og samspillet mellem de levende og de levende døde i de klippeskårne grave langs Nildalen.

...

Gå til toppen

Oldtidens Egypten
Træd ind i en verden af evigt liv
Her kan du sætte dig ind i særudstillingen Egypten – Besat af livet

Her kan du få overblik over Solens Rige langs Nilen og få en overordnet forståelse for egypternes opfattelse af verden, livet og efterlivet. Du kan også se særudstillingen blive bygget op på 30 sekunder.

Hvis du gerne vil dykke mere ned i udstillingens genstande, historier og tematikker, har vi samlet en række spændende fortællinger.

Med Nilen som pulsåre

Med sine ikoniske pyramider, karakteristiske kunst og rige mytologi forbliver Egypten en af verdens mest berømte civilisationer. Få en kort oversigt over rigets historie.

Verden vendt på hovedet

Det kræver, at man holder tungen lige i munden, hvis man reelt skal forstå egypternes verdenssyn. Her prøver vi at forklare det på fem minutter.

 
 
 

Gå til toppen

Oplev duften af det evige liv
Ny særudstilling om Egypten præsenterer en verdensnyhed. En 3500 år gammel balsameringsduft, som forskere har genskabt for første gang. Duften stammer fra mumificeringen af en højtstående egyptisk kvinde, som var amme for Farao Amenhotep II, da han var spæd. 

En helt særlig sanseoplevelse venter i Moesgaard Museums nye særudstilling, der åbner 13. oktober. Udstillingen 'Egypten – Besat af livet' præsenterer en forskningsmæssig verdensnyhed, som betyder, at man som besøgende bogstaveligt talt får mulighed for at stikke næsen i fortiden og opleve duften af det evige liv.   

En genskabt duft

Et team af forskere i Tyskland ledet af arkæologen Barbara Huber fra Max Planck Institute har afdækket og genskabt duften af en balsameringsolie, som er blevet brugt under mumificeringen af den egyptiske kvinde for mere end 3500 år siden. Forskerne har undersøgt en såkaldt kanopekrukke, hvori ammen og adelskvinden Senetnays balsamerede lunger blev anbragt omkring år 1450 f.Kr.  

Kanopekrukkerne, der blev fundet i forbindelse med en udgravning i Kongernes Dal i Luxor for mere end hundrede år siden, er i dag opbevaret af det tyske Museum August Kestner i Hannover. Duftnoterne fra den balsameringsolie, som blev anvendt, er det lykkedes forskerne at identificere med avancerede metoder, selv om krukkens indhold for længst er forsvundet.  

Unik oplevelse af fortiden

Efterfølgende har forskerne sammen med et fransk laboratorium genskabt duften, som nu bliver tilgængelig for de besøgende i Moesgaards udstilling og dermed skaber mulighed for en unik sensorisk oplevelse af fortiden. 

 

 

”Vi er virkelig glade for, at vi i udstillingen kan præsentere helt ny forskning, som netop er publiceret. Ikke mindst ser vi frem til at give vores gæster en sanselig oplevelse af fortiden. Det får de i form af den genskabte duft fra en balsameringsolie, som har været anvendt i et egyptisk balsameringsværksted for tusinder af år siden. Det er virkelig unikt, og en helt særlig måde at skabe en forbindelse mellem fortid og nutid på” siger direktør Mads Kähler Holst fra Moesgaard Museum. 

Den ældgamle duft, som skaberne kalder ’The Scent of Eternity’ vil indgå som en del af særudstillingen, der sætter fokus på de gamle egypteres kærlighed til livet og forestillinger om efterlivet. 

Forestillinger om efterlivet

Mens andre udstillinger om oldtidens Egypten ofte handler om døden, koncentrerer Moesgaard Museum sig i udstillingen om livet i det antikke Egypten og giver et indblik i de egyptiske efterlivsforestillinger og tilhørende ritualer. De besøgende får mulighed for at følge med lige fra det øjeblik den døde udånder, til balsameringen og rejsen som mumie mod graven, gennem underverdenen og tilbage igen i strålende sol i en evig efterlivs-eksistens.   

Meningen med at omdanne de døde til mumier var at transformere de afdøde til guden Osiris, efterlivets gud, og ved at gravfæste mumien dybt nede i et skaktgravkammer kunne den afdøde bevæge sig fra denne verden og videre ind i underverdenen, undgå udslettelse og eksistere til evig tid.   

Person, guddom og genstand

Mumien er både en person, en guddom og en genstand, som kan bygge bro mellem det levende og det døde, personen og universet - en guddommelig genstand, som krævede mange dyre materialer, anatomisk og rituel viden.  

Særudstillingen, der åbner 13. oktober, vil primært koncentrere sig om den faraoniske bronzealder, perioden fra ca. 2600-700 f.Kr.  

 

 
 
 
 

Mumificering

Mumificering

Link til Trin-for-trin-guide

Gå til toppen

Faste udstillinger

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besøg en af Danmarks mest populære seværdigheder.

Kom tæt på mennesket

På Moesgaard Museum kommer du som gæst helt tæt på både fortidens og nutidens mennesker gennem scenograferede og dramatiserede fortællinger. 

Udstillingerne er baseret på den nyeste forskning og teknologi med det formål at gøre dig klogere på mennesket på en underholdende og overraskende måde.Stenalderudstillingen på Moesgaard Museum.

Udstillinger for hele familien

- når virkelighed overgår fantasi

Med vores udstillinger skaber vi rammerne for samvær og oplevelser på tværs af alle generationer. Skyd med bue og pil i stenalderen, rør ved en ægte runesten fra vikingetiden eller deltag i et jernalderslag, hvor du befinder dig midt på slagmarken.

Vær klar til at blive begejstret. Vi glæder os til at fortælle dig historien om mennesket.

Oplev Grauballemanden

På Moesgaard kan du komme helt tæt på verdens bedst bevarede moselig. Grauballemanden levede for mere end 2000 år siden og stammer tilbage fra jernalderen. Mosens forunderlige sammensætning har bevaret ham med hud, hår og negle.

Grauballemanden kan betragtes fra næsten alle vinkler i sin glasmontre på museet - et fascinerende syn for både børn og voksne. 

Link til Moesgaards hjemmeside:  Læs mere om Oldtidsudstillingerne her.

 

Oplev mumierne på Moesgaard - appetizer

 

Arkæologi og formidling

Anders Lund Madsen i samtale med Pauline Asingh

 

Gå til toppen